Fagmidy - broń przeciwbakteryjna
29 czerwca 2015, 11:01Z najnowszego numeru Nano Letters dowiadujemy się, że naukowcy z MIT-u i Uniwersytetu Harvarda opracowali interesującą metodę zabijania bakterii. Uczeni stworzyli cząsteczki nazwane „fagmidami”, które produkują toksyny zabijające konkretne gatunki bakterii.
Duże spożycie piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny
23 czerwca 2015, 13:12Spożywanie dużych ilości piwa zwiększa ekspozycję na mykotoksyny, czyli metabolity wytwarzane przez grzyby.
Facebookowe Moments i sztuczna inteligencja
17 czerwca 2015, 05:23Facebook przygotował nową aplikację o nazwie Moments, która korzysta ze sztucznej inteligencji. Moments skanuje smartfony w poszukiwaniu fotografii, identyfikuje na nich twarze i porównuje je z twarzami znajomych z Facebooka. Właściciel smartfonu może następnie udostępnić znajomym te fotografie, na których się znajdują.
Zatrzymać zimno
11 czerwca 2015, 08:42Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.
Archeolodzy udokumentowali szlak handlu złotem z epoki brązu
8 czerwca 2015, 11:31Archeolodzy z Uniwersytetów w Southampton i Bristolu odkryli dowody na handel złotem między obszarami z południowego zachodu Wielkiej Brytanii oraz Irlandii z wczesnej epoki brązu.
W trudnych warunkach bakterie mikroflory jelit zaczynają współpracować
3 czerwca 2015, 11:09Gdy środowisko się zmienia, np. zaczyna brakować tlenu czy substancji odżywczych, bakterie mikroflory jelit, które normalnie konkurują lub się zwalczają, zaczynają współpracować. Produkują nawet substancje, które ułatwiają życie innym gatunkom. Społeczność odzyskuje równowagę i przystosowuje się do nowych warunków.
Bunt 2-latka zależny od mikrobiomu jelitowego?
29 maja 2015, 06:33Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio badali mikrobiom jelitowy dzieci w wieku od 18 do 24 miesięcy. Wg nich, występowanie i liczebność bakterii konkretnych gatunków wydają się wpływać na zachowanie, zwłaszcza chłopców. Korelacja nie znika po uwzględnieniu historii karmienia piersią, diety czy metody porodu.
Użytkownicy Androida mają problem
22 maja 2015, 12:27Naukowcy z Cambridge University, Laurent Simon i profesor Ross Anderson, przyjrzeli się jednemu z mechanizmowi bezpieczeństwa w Androidzie i odkryli, że zawiera on poważne wady. Wspomniany mechanizm to wbudowana w Androida funkcja resetu urządzenia do ustawień fabrycznych. Okazało się, że wbrew oczekiwaniom, usunięte w ten sposób dane można bez problemu odzyskać
Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 16:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.
Zwierzęce mumie bez zwierząt w środku
11 maja 2015, 13:09Podczas skanowania ponad 800 mumii zwierząt ze starożytnego Egiptu okazało się, że aż 1/3 to zwoje materiału bez jakichkolwiek szczątków w środku. Specjaliści z Uniwersytetu i Muzeum w Manchesterze uważają, że zjawisko można wyjaśnić popytem przewyższającym podaż.